O PROJEKTUNET.CUBE GALERIJA

Net.cube započeo je u siječnju 2015. kao dio programa Centra za dramsku umjetnost, a nastoji osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i poticati domaće internetsko stvaralaštvo, njegovo kontekstualiziranje i mapiranje, kao i komunikaciju među zainteresiranim akterima medijske scene. Program se stoga ostvaruje na dvije razine – kao internetska galerija i diskurzivni program koji se odvija paralelno s istraživanjem.

Naziv net.cube se s jedne strane referira na pionirska umjetnička online ostvarenja net.arta 90-ih godina, a s druge na modernističku bijelu kocku galerije čija se ograničenja i specifičnosti stavljaju u kontekst cyberspacea.

Virtualne galerije proizlaze iz nematerijalnosti svoje lokacije, odnosno nematerijalnosti Interneta. Mreža uvjetuje i definira kodove, jezik i način produkcije, reprezentacije, medijacije, dokumentacije i arhiviranja umjetničkih radova. U tom kontekstu važan je način na koji umjetnički radovi reagiraju na okruženje Interneta kao međunarodne mreže mreža - javnih, akademskih, vojnih, korporacijskih, komercijalnih isprepletenih telekomunikacijskim tehnologijama u rasponu od telefonskih kablova starih stotinu godina do optičkih i satelitskih veza. Koji su specifični uvjeti cyberspacea u kojima umjetnički rad djeluje? Koji jezik preuzima i gdje je prostor za subverziju? Na kojim mjestima se isprepliću i podržavaju hakerski i umjetnički angažman?

Tematski fokus net.cube 2015. postavljen je kao razgradnja digitalne "bijele kocke", odnosno, stvaranjem online galerije u nekim segmentima nadovezuje se na ideju materijalnog, fizičkog prostora galerije. Žele se naglasiti aspekti bijele kocke u cyber prostoru, ali i načini na koji postaje fleksibilnijom i dostupnijom pod utjecajem Interneta kao okruženja kojeg je dio. Pitanje je na koji način nevidljivi zidovi internetske galerije daju izloženim radovima dodanu vrijednost. S obzirom da kontekst uvelike određuje sadržaj, ili McLuhanovski "medij je poruka", internetski rad prezentiran unutar virtualne galerije zapravo određuje galeriju i njene zakonitosti. Istražujući analogiju između "bijele kocke" i kibernetičkog prostora, nastoji se analizirati uključuje li doista internetska umjetnost, kako je definira Lev Manovich, samo transformaciju tradicionalnog diskursa, a ne inovaciju (umjetničkog jezika).


Kustosice: Irena Borić, Martina Kontošić i Renata Šparada

Projekt je ostvaren uz potporu Zaklade "Kultura nova", Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Web dizajn: Petra Milički
Prijevod: Una Krizmanić Ožegović
Programiranje: Bojan Sudarević

Kontakt: netdotcube@netdotcube.org